Khamis, 17 September 2009

busuk!..


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Ya Awwalan Awwalin Ya Akhiran Akhirin Ya Zalquatal matin Ya rahimal masakin Ya Arhamal rahimin..

Ya Allah restuilah dan sejahterakanlah junjungan kami Muhammad s.a.w, keluarga dan para sahabat baginda semuanya. Ameen.



Astaghfirullahalazim..

Bagaimana kau ingin merasa hamba Allah..

jika kau masih didalam penjara nafsu...

Astaghfirullahalazim..


Bagaimana kau ingin merasa hamba...

jika kau masih mengejar kemulian dunia..


bagaimana kau ingin merasa hamba...

jika kau masih mengejar kemuliaan akhirat..


bagaimana kau ingin merasa hamba..

jika kau masih memandang pada dirimu...


bagaimana kau ingin merasa hamba..

jika kau masih berbangga dengan ibadahmu..


bagaimana kau ingin merasa hamba..

jika kau lalai melihat kelalaianmu..


bagaimana kau ingin merasa hamba...

jika dunia bersarang dihatimu...


Allahuakbar...

duhai hamba...

hamba yang lupa daratan dan lautan..

lupa dirimu hanya hamba..

kekadang sedar diri sebagai hamba...

tapi,

sikap itu tidak menunjukkan sifat hamba..

aduhai hamba...

Astaghfirullahalazim...


Sedarlah...

kamu tu..

ibarat tong!

tong apa?

tong kosong?

tong sampah?

tidak...

lebih mantap dari tong kosong dan tong sampah..

ala.. tong apa?!

kamu itu..

sebijik macam..

tong tahi..

sedar?!..

Astaghfirullahalazim..

hari-hari kerja buat tahi..

ishk.. apa ni?!..

tak sopan la...

Astaghfrirullahalazim..

tak sopan ye?

kalau tak sopan dengan Allah..

tak dak masalah pulak ye?

Astaghfirullahalazim..

ya... kamu tu memang..

memang tong tahi..

semua jenis tahi kamu kumpul..

tahi mata..

tahi hidung..

tahi gigi..

tahi mulut (air liur)..

tahi telinga...

tahi kulit (daki)..

pendek kata...

variety of tahi lah ada pada kamu!...

sedar tak lagi?

kamu tu sapa?

kalau dah sedar..

still lagi mau sombong?

nak sombong lagi?

kamu ni perasan saja lebih!

busuk la kamu ni...

busuk sungguh...

dapat beribadah pon sombong..

tak beribadah pon lagi sombong...
tak malu betoi..
tak malu.....

la hau lawala quwwata ila billah..

apa ni?...

nak lawan boss ke?

hamba apa macam ni?

hamba apa tu..

kalau nak rasa besar dari Tuhan...

la haula wala quwwata ila billah..

Astaghfirullahalazim...

fikirlah..

zikirlah..

Astaghfirullahalazim...



Di pertengahan jalan, Imam Syafie berhenti dan melihat ke langit. Beliau menbaca:


"Tanpa kemulianMu Yang Agung,

Aku hanya bisa berdiri dengan hina.

terhadap samudra rahsiaMu, aku tak punya ilmu.

aku menundukkan kepala menekuri dosa-dosaku..

aku membentangkan tangan mengharap

hujan dermaMu dan kasihMu.

di telaga nama-namaMu yang indah,

segala prosa dan puisi tenggelam.

sejak hari "Alastu", orang-orang dungu terhadap namaMu,

lalu Kau ajari mereka nama-nama itu.

kamu telah minum serbat cinta dan belas kasihMu,

hingga kami tidak lapar dan tidak haus."



Selamat hari raya! Hari yang kaya raya dengan zikrullah. Mari merayakan Zikrullah! Allahuakbar!..

6 ulasan:

sepohonkayu berkata...

terasa diri ini hina sekali...

ya Allah! terimalah kami sebagai hambaMu...

eizan berkata...

ENTRY YG MENARIK...

BUJANG SUSAH berkata...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila
klik disini. Semoga bermanfaat insyaAllah..Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain(Hadis riwayat Al-Qudhi).

blog anda bagus...!!! Teruskan menulis.. dan semoga sejahtera sentiasa. Selamat hari raya.. Semoga dipertemukan dgn Ramadhan yang akan datang insyaAllah. Maaf Zahir & Batin.
semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.

paatz berkata...

terima kasih sudi mengingatkan Paatz..=)

NuRuLhiDaYani Bt AhmaD berkata...

salam..entry yg berguna..syukran..teruskan berjuang k..salam ukhwah kak mahabbah..=)

CiKgU berkata...

sgt menarik sebagai pedoman...

Related Posts with Thumbnails